Mange tror, at der kræves meget dyre studie-strobes for at lave gode studie-portrætter, men man kan altså sagtens lave fine ting med selv meget billige konstantlys-lamper.

Et godt eksempel på det, er vores hjemmebyggede lysbanker, som hver er lavet af 4 lysstofrør og en træplade. Vi har to af dem og de blev oprindelig bygget, fordi vi manglede noget ekstra konstantlys til video-optagelser. Den anden dag besluttede jeg mig for lige at prøve dem til en portræt session og fik dette resultat ud af det:

Her er den ene af de to lamper og som du kan se, er det en meget simpel konstruktion. Samlet pris for materialer var 750,- kr. Den lille plastikboks bagpå er en dæmper og er ikke strengt nødvendig til fotobrug, men kan være meget rar at have, hvis man også skal bruge lamperne til video-optagelser … hvilket de jo selvsagt også er ret gode til! Lamperne er bygget af husets tekniske troldmand Jan Thøgersen, så stor tak til ham!

Lamperne kan selvfølgelig ikke matche min Profoto strobes i output, og generelt får man ikke nær så meget power ud af konstantlys, men der er rigeligt lys til at lave portrætter uden at presse kameraet. Jeg har skudt med Fujifilm X-H1 og 56mm 1.2 med følgende indstillinger:

Blænde: 1.2
Shutterspeed: 1/250
ISO: 100

Den kønne model er Amalie Anastazia og makeup’en er lagt af Ida Thøt Mortensen